Dont click

EUROSPINE

Member Login

close Login

Ισχιαλγία


Συμβουλές δεν μπορούν να παρέχονται σε ατομική βάση. Η Εταιρεία ουδεμία ευθύνη φέρει για τη χρήση των παρεχομένων πληροφοριών· οι χρήστες και οι γιατροί τους φέρουν πλήρως την ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψή τους. Διάβασα και αποδέχομαι

Περιεχόμενα

Αγαπητέ ασθενή

Οι ακόλουθες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα διαγράμματα δείχνουν τις απαντήσεις των μελών της EuroSpine, της Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης της Ευρώπης, οι οποίοι θεωρούνται οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της θεραπείας της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης.

Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να καταλάβετε τί θα έκαναν οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Οι πληροφορίες αντανακλούν μια προσέγγιση "κοινής λογικής" στη θεραπεία από τα μέλη της EuroSpine, αλλά δεν υποκαθιστούν μια προσεκτική αξιολόγηση της ατομικής περίπτωσής σας. Επομένως, αν βρείτε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των απαντήσεων παρακάτω και της γνώμης του γιατρού σας, ρωτήστε το γιατρό σας τί τόν/τήν ώθησε να πάρει αυτή την απόφαση.

Κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αξιολογείται σε ατομική βάση. Η EuroSpine και τα μέλη της δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν παρεξηγήσεις (ή λανθασμένη διάγνωση) με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται εδώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούν να υποκαταστήσουν μια στοχευμένη αξιολόγηση.

Ισχιαλγία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο κατά μήκος του ποδιού, που προκαλείται από ερεθισμό ή φλεγμονή ενός εκ των νευρικών ριζών που συνθέτουν το ισχιακό νεύρο. Συνήθως οφείλεται σε πρόπτωση δίσκου εντός της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι η σπονδυλική στένωση ή στένωση του διαύλου μέσω του οποίου ταξιδεύει το νεύρο. Σπονδυλική στένωση εμφανίζεται συχνότερα προϊούσης της ηλικίας. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει πρόπτωση δίσκου και στένωση του διαθέσιμου χώρου για το νεύρο.

back to top

Η ΥΓΙΗΣ ΟΣΦΥΪΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Γενική ανατομία

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται μεταξύ του θώρακα και της λεκάνης στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή δομή που μεταφέρει τα νεύρα στα πόδια, το έντερο και την ουροδόχο κύστη. Έχει πέντε οστά -σπονδύλους- που συνδέονται μεταξύ τους με δίσκους και συνδέσμους και επιτρέπουν την κινητικότητα του κορμού.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από πολλά μικρά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Αυτά χωρίζονται από δίσκους που επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να λυγίζει (βλ. παρακάτω εικόνα). Αυτή η δομή των σπονδύλων και των δίσκων υποστηρίζεται καθ’ όλο το μήκος της από μύες και συνδέσμους. Ο νωτιαίος μυελός διέρχεται από το κέντρο του κάθε σπονδύλου, μεταφέροντας τα νεύρα από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα.

Ο όρος "μαλακοί ιστοί" της οσφυϊκής μοίρας αναφέρεται απλώς στα μέρη που δεν είναι οστά. Στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης, ισχυροί μύες καθώς και σύνδεσμοι και τένοντες συνδέουν τους σπονδύλους. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι ειδικές, πολύ ισχυρές συνδέσεις στο μπροστινό μέρος της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν μικρότερες αρθρώσεις στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης που ονομάζονται μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις. Όλες αυτές οι αρθρώσεις επιτρέπουν έναν ορισμένο βαθμό κίνησης.

back to top

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο πόνος ριζιτικής αιτιολογίας προέρχεται από ένα νεύρο της ράχης. Επειδή τα νεύρα μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με αισθήσεις και μυϊκό έλεγχο, οι διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν πόνο, μούδιασμα, υπερευαισθησία ή αδυναμία των μυών. Ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στην περιοχή του σώματος που νευρώνεται από το εν λόγω νεύρο. Είναι σύνηθες να επηρεάζονται τα νεύρα των ποδιών και του βραχίονα.

Η οσφυϊκή νευραλγία (η οποία συχνά ονομάζεται ισχιαλγία), εντοπίζεται γενικώς κάτω από το γόνατο. Ο πόνος της μέσης (οσφυαλγία) γίνεται συνήθως αισθητός μεταξύ των κατώτερων πλευρών και των γλουτών. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ένας συνδυασμός οσφυαλγίας και ισχιαλγίας. Στην ισχιαλγία, ο πόνος στο πόδι είναι χειρότερος από τον πόνο στη μέση. Αν και η ισχιαλγία προκαλείται συνήθως από πρόπτωση δίσκου (δισκοπάθεια), υπάρχουν και άλλες αιτίες. Μερικές φορές, η νευραλγία μπορεί να προκληθεί από παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ακόμη και λοιμώξεις, όπως ο έρπητας ζωστήρας.

Η βραχιόνια νευραλγία (νευρικός πόνος στο χέρι) είναι παρόμοια με την ισχιαλγία, αλλά προέρχεται από τα νεύρα του αυχένα. Αντανακλαστικός πόνος είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν τον πόνο όταν προέρχεται κυρίως από μία νευρική ρίζα.

Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται για όσους γενικά πάσχουν από νευραλγία παρά από οσφυαλγία. Πολύ συχνά, νευραλγία και οσφυαλγία συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Εάν ο πόνος στο άκρο είναι χειρότερος από την οσφυαλγία, είναι πιθανότερο να προέρχεται από το νεύρο.

ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΟΝΟΥ ΡΙΖΙΤΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Πολλοί ασθενείς φαίνεται να αναγνωρίζουν τον νευρικό πόνο που έχουν από αυτό το διάγραμμα, αλλά παρακαλείσθε να έχετε υπόψη σας ότι δεν αποτελεί παρά μέρος της διάγνωσης του νευρικού πόνου.

Ο νευρικός πόνος μπορεί να κυμαίνεται από πολύ σοβαρός έως ήπιο πόνο. Μερικές φορές έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, όπως να είναι καυστικός ή σαν καρφίτσες και βελόνες. Μερικοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι ο πόνος είναι χειρότερος όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Μπορεί να είναι χειρότερος σε ορισμένες θέσεις και ηπιότερος σε άλλες. Ορισμένες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η ήπια ποδηλασία μπορεί να αμβλύνουν τον πόνο, ενώ το κάθισμα ή η κατάκλιση μπορεί να τον επιδεινώσουν.

Εκτός από τον πόνο, μπορεί επίσης να επηρεαστούν άλλες λειτουργίες των νεύρων. Το μούδιασμα ή η αλλοιωμένη αίσθηση είναι κοινά συμπτώματα. Μπορεί επίσης να παρουσιασθεί μυϊκή αδυναμία.

Η αδυναμία του Ι1 νεύρου μπορεί να επηρεάσει τη γαστροκνημία ή τους μυς γύρω από το εξωτερικό μέρος του αστραγάλου, προκαλώντας χωλότητα.

Η αδυναμία του Ο5 νεύρου ενίοτε επηρεάζει τη δυνατότητα ανύψωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Η αδυναμία του Ο4 νεύρου μπορεί να επηρεάσει τους μυς που ανυψώνουν το άκρο πόδι. Η σοβαρή αδυναμία ονομάζεται πτώση άκρου ποδός.

Αν και αρκετά τρομακτικά, πολλά επεισόδια ισχιαλγίας βελτιώνονται αρκετά γρήγορα από μόνα τους.

back to top

ΙΑΣΗ

Όταν ένας δίσκος προβάλλει (ή ολισθαίνει), χάνει την κανονική θρέψη του υγρού του και, ως εκ τούτου, συρρικνώνεται αρκετά γρήγορα.

Η πρόπτωση δίσκου μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κομμάτι υγρό ψάρι/κρέας αφημένο σε ένα πιάτο, που ξηραίνεται και συρρικνώνεται σε μέγεθος.

Το τμήμα του δίσκου που εναπομένει, συχνά θα αυτοεπισκευαστεί.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι δίσκοι τους γίνονται σκληρότεροι και με λιγότερη γέλη, με αποτέλεσμα η προπτώσεις δίσκων να είναι λιγότερο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα είναι να ασκείται με σύνεση, να παραμείνει ενεργός, να αποφύγει να είναι υπερπροστατευτικός και να ζήσει μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή.

back to top

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στα αρχικά στάδια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται παρά να επισκεφθούν έναν παθολόγο. Η διάγνωση γίνεται κυρίως από τα συμπτώματα και την αρχική εξέταση.

Αυτά είναι μερικά από τα συνήθη ευρήματα της κλινικής εξέτασης:

Οι κινήσεις της σπονδυλικής στήλης προκαλούν πόνο στα άκρα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του πόνου από οσφυϊκή νευρική ρίζα (ισχιαλγία), το σκύψιμο για να αγγίξει κανείς τα δάχτυλα των ποδιών του, κάνει τον πόνο να εξαπλωθεί στο πόδι.

Δοκιμασίες έκτασης των νεύρων κάνουν τον πόνο να εξαπλωθεί κατά μήκος του άκρου.

Απλά τεστ της λειτουργικότητας του νεύρου (π.χ. δύναμη, αντανακλαστικά και αισθητηριακές δοκιμασίες) βοηθούν στον εντοπισμό του νεύρου που είναι πιθανό να προκαλεί τον πόνο. Οι επαγγελματίες υγείας διεξάγουν τις δοκιμές αυτές ως μέρος της διάγνωσης.

Η σοβαρότητα του πόνου ριζιτικής αιτιολογίας ΔΕΝ σχετίζεται με το πόσο μεγάλος είναι ο δίσκος (η πρόπτωση) και μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Η αγωνία και ο φόβος συχνά επιδεινώνουν τον πόνο. Για να κατανοήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ισχιαλγία, οι ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας.

Σε γενικές γραμμές, η ισχιαλγία βελτιώνεται. Η μόνη περίπτωση, στην οποία θεωρείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι όταν υπάρχει μούδιασμα ανάμεσα στα πόδια ή δυσκολία ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Η ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ
ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΙΠΠΟΥΡΙΔΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ


back to top

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΡΙΖΙΤΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

 • Ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι ή το χέρι, γενικά κάτω από το γόνατο ή τον αγκώνα.
 • Ο πόνος σχετίζεται συχνά με αλλοιωμένες αισθήσεις, καρφίτσες και βελόνες, κάψιμο ή μούδιασμα.
 • Ο πόνος στο πόδι ή το χέρι διαρκεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο των άκρων.
 • Ο πόνος στα άκρα είναι ο κύριος πόνος.

Τι είναι η πρόπτωση του δίσκου;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν στο κέντρο τους μία ουσία που μοιάζει με ζελέ (τον πηκτοειδή πυρήνα), που μπορεί να διαρρεύσει μέσω μιας σχισμής στον ισχυρό χόνδρο του δίσκου (τον ινώδη δακτύλιο). Το ζελέ συμπιέζει εν συνεχεία την παρακείμενη νευρική ρίζα και την ερεθίζει, προκαλώντας πόνο στην περιοχή του άκρου που νευρώνεται από το νεύρο

back to top

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Ευτυχώς, τα περισσότερα επεισόδια δεν διαρκούν επί μακρόν. Φάρμακα και θεραπευτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει συνήθως γρήγορη λύση. Πρέπει να γίνει φυσική ανάνηψη. Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται μέσα σε έξι εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων στο άκρο.

Μέσα σε δεκατρείς εβδομάδες, η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και έχει ουσιαστικά επανέλθει στο φυσιολογικό, αλλά ήπια συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να συνεχιστούν επί αρκετούς μήνες.

Εάν ο πόνος "επικεντρώνεται" ή απομακρύνεται από το άκρο προς τη σπονδυλική στήλη, αυτό είναι σημάδι βελτίωσης.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Η γνώμη των ειδικών:
1) Σε περίπτωση που ενδείκνυται μη χειρουργική θεραπεία, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν βαθμολογούνται ως εξής: (άχρηστο: 0, εξαιρετικά χρήσιμο: 100)
«Συνήθη παυσίπονα»

86 %
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

100 %
Μυοχαλαρωτικά

63 %
Φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή

64 %
Φαρμακευτική αγωγή νευροπαθητικού πόνου (γκαμπαπεντίνη ή παρόμοια)

62 %
Φυσιοθεραπεία

83 %
Θεραπεία με χειρισμούς

52 %
Έλξη

32 %
Επισκληρίδιες εγχύσεις

76 %
Εγχύσεις νευρικών ριζών

81 %
Άλλο

2 %
Σύνολο: Απάντησαν 49 ειδικοί


back to top

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται προκειμένου να βοηθήσουν στον πόνο και μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής ενόσω διαρκεί η ίαση.

Στα αποτελεσματικά φάρμακα περιλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα αναλγητικά φάρμακα, τα νεύρο-αναλγητικά φάρμακα και (εάν υπάρχει σπασμός) μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Για περισσότερες συμβουλές, παρακαλούμε διαβάστε το φυλλάδιο μας «τυπικά φάρμακα για μυοσκελετικά προβλήματα».

Δεν χρειάζονται πάντα όλα αυτά τα φάρμακα. Οι ακριβείς αποφάσεις για το τί σας χρειάζεται, λαμβάνονται από τον οικογενειακό/νοσοκομειακό γιατρό σας. Πολύ συχνά, ένας συνδυασμός από διαφορετικά φάρμακα τακτικά λαμβανόμενα, μπορεί να παράσχει αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο. Αυτό είναι πιο χρήσιμο από το να παίρνετε χάπια μόνο όταν ο πόνος είναι πραγματικά έντονος. Είναι πιο εύκολο να κρατάτε μακριά τον πόνο από το να προσπαθείτε να τον ξεφορτωθείτε αφού έχει ξεκινήσει.

Ένας τύπος φαρμάκων από καθεμία από τις τρεις μεγάλες ομάδες μπορεί να συνδυαστεί με φάρμακα από τις άλλες ομάδες

 • Αντιφλεγμονώδη: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Απλά αναλγητικά: Παρακεταμόλη, συν-κοδαμόλη, συν-δυδραμόλη
 • Νεύρο-αναλγητικά φάρμακα: Αμιτριπτυλίνη, γκαμπαπεντίνη

back to top

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ

Αξιολόγηση και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ορθή στάση του σώματος και τον τρόπο ζωής δίδονται συνήθως νωρίς στην πορεία του επεισοδίου (ισχιαλγίας). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία με χειρισμούς μπορεί να προκαλέσει επίταση των συμπτωμάτων και δεν βοηθά πολύ.

Εάν ο περισσότερος πόνος των άκρων έχει υποχωρήσει, τότε η θεραπεία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι αμβλύνει τυχόν υπολειμματική δυσκαμψία, και σταδιακά επανενεργοποιεί και αποκαθιστά την πλήρη λειτουργικότητα.

Ενίοτε, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες -οι ασκήσεις McKenzie φαίνεται να βοηθούν στην μείωση του πόνου των ποδιών σε κάποιους ασθενείς.

back to top

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΓΧΥΣΕΙΣ

Θεραπεία με εγχύσεις συνήθως απαιτείται μόνον εάν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί ικανοποιητικά μετά από πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος.

Αυτές οι θεραπείες μπορεί να παρασχεθούν από μια ποικιλία ειδικών, συμπεριλαμβανομένων ρευματολόγων, αναισθησιολόγων διαχείρισης πόνου, ακτινολόγων και ορθοπεδικών χειρουργών.

Οι δύο τεχνικές έγχυσης που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι:

1. Επισκληρίδιες εγχύσεις στον χώρο γύρω από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και στον νωτιαίο σωλήνα. Αυτές μπορεί να είναι οσφυϊκές ή ιππουριδικές.

2. Εγχύσεις στο τρήμα της νευρικής ρίζας είναι πιο εξειδικευμένες για το προσβεβλημένο νεύρο και απαιτούν ακτινοσκοπικό έλεγχο προκειμένου να εντοπιστεί το σημείο όπου το ερεθισμένο νεύρο εξέρχεται της σπονδυλικής στήλης. Αυτές, μερικές φορές, ονομάζονται περιριζικές εγχύσεις ή επισκληρίδιες του τρήματος.

Αμφότερες οι τεχνικές έγχυσης έχουν ως στόχο την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στο νεύρο, ενόσω εξακολουθεί η φυσική ίαση. Εάν απαιτηθεί, μπορούν να επαναληφθούν. Αμφότερες οι μέθοδοι φαίνεται να είναι εξ ίσου ασφαλείς. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν μόλυνση ή βλάβη στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ

 • Έλξη
 • Χειρισμοί σπονδυλικής στήλης υπό αναισθησία


back to top

ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ

Η γνώμη των ειδικών:
2) Η καλύτερη χρονική στιγμή για χειρουργική επέμβαση για πόνο ριζιτικής αιτιολογίας ο οποίος δεν βελτιώνεται είναι:
Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες

4 ψήφοι
4-8 εβδομάδες

22 ψήφοι
8-12 εβδομάδες

16 ψήφοι
Μετά από 3 μήνες

6 ψήφοι
Πριν τον χρόνο

1 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 49 ειδικοί
3) Χειρουργική επέμβαση για ακτινολογικώς επιβεβαιωμένη συμπίεση νευρικών ριζών θα πρέπει να προτείνεται εάν υπάρχει ο ακόλουθος συνδυασμός συμπτωμάτων
Ανεξέλεγκτος πόνος με αισθητηριακό έλλειμμα

33 ψήφοι
Ανεξέλεγκτος πόνος με κινητικό έλλειμμα

44 ψήφοι
Καθόλου πόνος, αλλά κινητικό έλλειμμα

20 ψήφοι
Ελεγχόμενος πόνος με αισθητηριακό έλλειμμα

3 ψήφοι
Ελεγχόμενος πόνος με κινητικό έλλειμμα

25 ψήφοι
Ιππουριδική συνδρομή

41 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 48 ειδικοί
Η πλειονότητα των ασθενών βελτιώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος υποχωρεί προϊόντος του χρόνου.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, εάν ο πόνος δεν υποχωρεί με απλούστερους τρόπους. Η επέμβαση είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος προκειμένου να μειωθεί γρήγορα ο πόνος στο πόδι, αλλά η εγχείριση ενέχει πάντα κάποιους κινδύνους.

Η γνώμη των ειδικών:
4) Οι ακόλουθες δηλώσεις ισχύουν για τη σύγκριση μεταξύ της χειρουργικής και της μη χειρουργικής θεραπείας για την ισχιαλγία (εντελώς ψευδής: 0, εντελώς αληθινή: 100)
Η μυϊκή αδυναμία βελτιώνεται ταχύτερα

74 %
Ο πόνος βελτιώνεται ταχύτερα

100 %
Το αισθητηριακό έλλειμμα βελτιώνεται ταχύτερα

59 %
Μικρότερος κίνδυνος υποτροπής

47 %
Καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα

38 %
Το όφελος υπερτερεί πάντοτε των κινδύνων

49 %
Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα με πρώιμη χειρουργική επέμβαση

53 %
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί
Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη κλινική εικόνα, και μερικοί ασθενείς μπορεί να μην είναι κατάλληλοι.

Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στον πόνο στο πόδι. Δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα μελλοντικών επεισοδίων ισχιαλγίας. Είναι καλύτερη για τον πόνο από ό,τι για το μούδιασμα ή την αδυναμία. Το μούδιασμα δεν προκαλεί συνήθως πολλά προβλήματα.

Μετά την επέμβαση, το 75% των ασθενών με ισχιαλγία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, το 20% παρουσιάζουν βελτίωση αλλά έχουν κάποια ελάσσονα εμμένοντα συμπτώματα, περίπου 5% δεν έχουν βοηθηθεί καθόλου, και περίπου το 1% μπορεί να επιδεινωθεί.

Επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν και περιλαμβάνουν τις γενικές επιπλοκές που σχετίζονται με οποιαδήποτε επέμβαση και συγκεκριμένες επιπλοκές που αφορούν στην σπονδυλική στήλη.

Βάσει μιας μεγάλης μελέτης, το ποσοστό θανάτου εντός 30 ημερών από την επέμβαση ήταν 0,5 ανά 1.000 εγχειρήσεις -ήτοι κίνδυνος της τάξης του 0,05%.

Σχισμή στη σκληρά μήνιγγα παρουσιάζεται όταν έχουμε λύση συνεχείας της επένδυσης του σπονδυλικού σωλήνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 3% των επεμβάσεων και συνήθως δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Λοιμώξεις μπορεί να σημειωθούν, αλλά σπανίως. Σοβαρή λοίμωξη παρατηρείται σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Μπορεί επίσης να προξενηθεί βλάβη στα νεύρα και θρόμβωση στη σπονδυλική στήλη ή τους πνεύμονες.
Σοβαρές επιπλοκές όπως θάνατος ή παράλυση μπορεί επίσης να συμβούν, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες. Καταστροφική επιπλοκή τέτοιου τύπου μπορεί να συμβεί με συχνότητα 1 ανά 400 ή 500 περιπτώσεις. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητά τους κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής και της μη χειρουργικής θεραπείας με τον εκάστοτε χειρουργό.

Η γνώμη των ειδικών:
5) Ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής (θάνατος ή παράλυση) μετά από χειρουργική επέμβαση σε δίσκο εκτιμάται σε
1:1000

30 ψήφοι
1:500

8 ψήφοι
1:100

3 ψήφοι
1:10

0 ψήφοι
Άλλο

5 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί
6) Ο κίνδυνος επιπλοκής όπως λοίμωξη μετά από χειρουργική επέμβαση σε δίσκο εκτιμάται σε
1:1000

7 ψήφοι
1:500

14 ψήφοι
1:100

20 ψήφοι
1:10

1 ψήφοι
Άλλο

4 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί
7) Ο κίνδυνος επιπλοκής όπως η διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε δίσκο εκτιμάται σε
1:500

8 ψήφοι
1:100

19 ψήφοι
1:33

15 ψήφοι
1:20

4 ψήφοι
Άλλο

0 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί

Εγχείρηση δίσκου (δισκοκήλης)

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το τμήμα του δίσκου που ερεθίζει τη νευρική ρίζα αφαιρείται.

Η γνώμη των ειδικών:
8) Η τεχνική που χρησιμοποιώ συχνότερα για τη χειρουργείο δίσκου είναι (μόνο μία απάντηση)
Παραδοσιακή ανοικτή αποσυμπίεση με ή χωρίς μικροσκόπιο

33 ψήφοι
Προθετικός δίσκος

2 ψήφοι
Ελάχιστα ανοικτή αποσυμπίεση (με σωλήνες, κλπ.)

10 ψήφοι
Διαδερμική αυτοματοποιημένη πυρηνεκτομή

0 ψήφοι
Διαδερμικό λέιζερ

1 ψήφοι
IDET (ενδοδισκική ηλεκτροθερμική θεραπεία)

0 ψήφοι
Χυμοπαπαΐνη

0 ψήφοι
Άλλο

0 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί
9) Είναι πιθανό να ενδείκνυται σπονδυλοδεσία ταυτόχρονα με την επέμβαση στο δίσκο (σημειώστε όλα όσα ισχύουν)
Πάντοτε

0 ψήφοι
Σε παρουσία προχωρημένης αρθροπάθειας των αρθρικών αποφύσεων

6 ψήφοι
Σε παρουσία ακτινολογικής αστάθειας

33 ψήφοι
Σε μακρόχρονο ιστορικό οσφυαλγίας

18 ψήφοι
Σε χειρουργική επέμβαση για υποτροπή

24 ψήφοι
Ποτέ

3 ψήφοι
Άλλο

4 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 46 ειδικοί
Η επέμβαση συνήθως συνεπάγεται 24ωρη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της νοσηλείας γι’ αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης έχει μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Μια πρόσφατη μελέτη στη Σουηδία με 25.000 χειρουργικά περιστατικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να χρειαστεί επιπλέον επέμβαση για ισχιαλγία εντός δέκα ετών από την πρώτη είναι μόλις 7%· ο ίδιος κίνδυνος όπως και χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και η επανεπέμβαση ήταν συχνότερες στα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος επανεπέμβασης σε ένα έτος και δέκα έτη ήταν 5% και 10% αντιστοίχως.

back to top

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Στις μέρες μας κοινή συμβουλή θα ήταν η γρήγορη κινητοποίηση και επιστροφή στο φυσιολογικό. Φαίνεται ότι η συμβουλή που δινόταν στο παρελθόν για βραδεία επιστροφή στο φυσιολογικό κατά τη διάρκεια δώδεκα εβδομάδων, ήταν αδικαιολόγητα επιφυλακτική.

Ορισμένοι χειρουργοί μπορεί να έχουν το δικό τους πρόγραμμα ασκήσεων που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι ασθενείς τους.

Ένα σύνηθες πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα νωρίς (τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση), από λίγο και συχνά· στη συνέχεια έναρξη ποδηλασίας και κολύμβησης στις δύο εβδομάδες. Αυτό θα ακολουθείται από επιστροφή σε εργασία γραφείου σε τρεις εβδομάδες, και ελαφρά χειρωνακτική εργασία σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες, χωρίς να σηκώνετε τίποτα βαρύτερο από 10 κιλά.

Θα πρέπει να έχετε επιστρέψει σε πλήρη απεριόριστη δραστηριότητα μετά από δώδεκα εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων βαριάς χειρωνακτικής εργασίας και ομαδικών αθλημάτων.

Γενικώς, θα είστε ασφαλείς να οδηγήσετε όταν θα είστε σε θέση να περπατήσετε γρήγορα για περίπου 400 μέτρα (συνήθως περίπου στις τρεις εβδομάδες μετεγχειρητικά). Καλό θα ήταν να μειώσετε την οδήγηση σε κάτω από 500 μίλια (800 χιλιόμετρα) ανά εβδομάδα για τους πρώτους τρεις μήνες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Παρακάτω απαριθμούνται κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε και κάποια που πρέπει να αποφεύγετε ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε την οσφυαλγία σας.

back to top

ΝΑΙ

 • Πάρτε τακτικά ένα συνδυασμό από παυσίπονα για να ελέγξετε τον πόνο. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποβούν πολύ χρήσιμα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν.
 • Διατηρηθείτε όσο πιο ενεργοί γίνεται· η ανάπαυση δεν επιταχύνει την ανάρρωση.
 • Παραμείνετε στην εργασία σας ή επιστρέψτε στην εργασία σας το συντομότερο δυνατό. Θα πονάτε είτε εργάζεστε είτε όχι και οι συνήθεις δραστηριότητες δεν θα επιβραδύνουν την ανάνηψη.
 • Αποσπάστε την προσοχή σας από τον πόνο· δραστηριότητες αναψυχής, εργασία ή πράγματα που σας ευχαριστούν, βοηθούν να αποσπάσετε το μυαλό σας από τον πόνο με αποτέλεσμα να μπορεί να χρειάζεστε λιγότερα παυσίπονα.

ΟΧΙ

 • Μην φοβάστε τον πόνο. (Πόνος δεν σημαίνει βλάβη).
 • Μην ενδίδετε· το να κάνετε λιγότερα οδηγεί σε αδυναμία και δυσκαμψία.
 • Μην πανικοβληθείτε εάν ο πόνος αυξηθεί· Μικρές οπισθοδρομήσεις κατά τη διάρκεια/διαδικασία της ίασης είναι αρκετά συχνές.
 • Μην υποφέρετε τον πόνο· πάρτε παυσίπονα στα αρχικά στάδια, έτσι ώστε να μπορέσετε να κινητοποιηθείτε νωρίτερα. Τα απλά παυσίπονα δεν καλύπτουν τον πόνο, δεν σας επιτρέπουν να κάνετε κακό ή να βλάψετε τον εαυτό σας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 • Ο πόνος ριζιτικής αιτιολογίας συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
 • Φάρμακα και προσαρμογές του τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας κατά τη διάρκεια της ίασης.
 • Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών που δεν αποκαθίστανται/αναρρώνουν μέσα στο σύνηθες χρονικό διάστημα χρειάζεται να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις και άλλες παρεμβάσεις.
 • Τα περισσότερα προβλήματα των (μεσοσπονδύλιων) δίσκων θεραπεύονται με την πάροδο του χρόνου και οι υποτροπές είναι σπάνιες.

back to top

USEFUL INFORMATION SOURCES FOR PATIENTS

Οσφυαλγία

The Back Book, The Stationary Office, Tel +44 0870 600 5522, ISBN 011 322312 9 (£1.25)
Your Back Operation, The Stationary Office, Tel +44 0870 600 5522, ISBN 011 7035459

Αυχεναλγία

The Whiplash Book, The Stationary Office, Tel +44 0870 600 5522, ISBN 011 702862 2 (£2.50)
The Neck Book, The Stationary Office, Tel +44 0870 600 5522, ISBN 011 7033219

Ιστοσελίδες

www.workingbacksscotland.scot.nhs.uk/
Μία εξαιρετική ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες για εργασιακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη, τόσο για γιατρούς όσο και για ασθενείς.

www.besttreatments.co.uk/btuk/home.html
www.besttreatments.co.uk/btuk/conditions/1559.html
Αυτές είναι οι εγκεκριμένες από το BMJ πηγές πληροφοριών για ασθενείς. Χρήσιμες, σύγχρονες και πρακτικές συμβουλές για την αυτοδιαχείριση του πόνου.

www.backpain.org
Καλές πληροφορίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των διαθέσιμων θεραπειών. Έμφαση δίνεται στην αλληλοβοήθεια μεταξύ ασθενών καθώς και στην αυτοβοήθεια και την ενημέρωση. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία χρήσιμων δημοσιεύσεων.

www.neurocentre.com
Πληροφορίες και πηγές για ασθενείς με νευραλγία, ιδιαίτερα όταν αντανακλά σε ένα άκρο.

www.support4scoliosis.co.uk
Πολύ καλή ιστοσελίδα για Βρετανούς ασθενείς με απόψεις ασθενών και χώρο συζητήσεων. Περιέχει και δεσμούς προς περισσότερο τεχνικές ιστοσελίδες.
© Το ανωτέρω κείμενο, οι εικόνες και οι πληροφορίες αποτελούν ιδιοκτησία της EUROSPINE®, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών Σπονδυλικής Στήλης, και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ή χρήση τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

EUROSPINE, Απρίλιος 2007

© EUROSPINE, the Spine Society of Europe - website by bestview gmbh page last updated on 10.06.2015