Dont click

EUROSPINE

Member Login

close Login

Συγκατάθεση κατόπιν ενημέρωσης


Συμβουλές δεν μπορούν να παρέχονται σε ατομική βάση. Η Εταιρεία ουδεμία ευθύνη φέρει για τη χρήση των παρεχομένων πληροφοριών· οι χρήστες και οι γιατροί τους φέρουν πλήρως την ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψή τους.

Περιεχόμενα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ


Οσφυϊκή δισκεκτομή και αποσυμπίεση

Συγκατάθεση κατόπιν ενημέρωσης είναι η διαδικασία παροχής πληροφοριών από την χειρουργική ομάδα στον ασθενή και τους οικείους του, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία απόφαση ως προς τα οφέλη και τους κινδύνους της προτεινόμενης επέμβασης. Το παρόν κείμενο έχει ως στόχο να σάς βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Περιέχει πληροφορίες που οι χειρουργοί σπονδυλικής στήλης του Βρετανικού Συλλόγου Χειρουργών Σπονδυλικής Στήλης πιστεύουν ότι αποτελούν μία ικανή πηγή πληροφόρησης, έτσι ώστε εσείς, ο ασθενής, να μπορέσετε να μελετήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης.

Εισαγωγή

Ουδεμία χειρουργική επέμβαση είναι εγγυημένη και κάθε χειρουργική επέμβαση έχει σχετιζόμενους κινδύνους.

Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης ειδικά για εσάς. Αυτή είναι μια γενική πηγή πληροφόρησης, συμπληρωματική των πληροφοριών αυτών. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. επίσης τα κεφάλαια «Ισχιαλγία» και «Οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης» αυτής της γραμμής ασθενών.

Αυτό το είδος εγχείρισης γίνεται συνήθως σε ασθενείς που υποφέρουν από νευρογενή πόνο στο πόδι (ισχιαλγία). Η ισχιαλγία είναι συχνή σε ασθενείς κατά την 3η και 4η δεκαετία της ζωής τους. Σε αυτή την ομάδα ασθενών, συνήθως οφείλεται σε προβολή ή πρόπτωση δίσκου.

Στον ηλικιωμένο ασθενή μπορεί να οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «σπονδυλική στένωση» και τυπικά προκαλεί συμπτώματα πόνου και μουδιάσματος στα πόδια με την στάση και τη βάδιση.
Νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για πόνο στα πόδια ή νευρογενή συμπτώματα που εμφανίζονται ειδικά με το περπάτημα.

Σε γενικές γραμμές, μία επέμβαση «δισκεκτομής» είναι η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που προκαλεί τον νευρογενή πόνο κατά μήκος του ποδιού. Εάν ο πόνος βελτιώνεται ή δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ενδέχεται να είναι προτιμότερο να μην επέμβουμε. «Αποσυμπίεση» ονομάζουμε την αφαίρεση οστού ή μαλακών ιστών που συμπιέζουν το περιεχόμενο του σπονδυλικού σωλήνα. Σε μερικούς ασθενείς, πιθανόν να απαιτείται συνδυασμός των δύο επεμβάσεων.

Η οσφυαλγία είναι ένα κοινό σύμπτωμα και μπορεί να συνοδεύεται από ηπιότερα συμπτώματα στα πόδια. Συχνά υπάρχουν ασφαλέστεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της οσφυαλγίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, που δεν περιλαμβάνουν εγχείρηση. Ορισμένοι ασθενείς έχουν συνδυασμό πόνου στα πόδια και οσφυαλγίας.

Το κείμενο αυτό αναφέρεται στις συνήθεις επεμβάσεις για την ισχιαλγία και τη σπονδυλική στένωση. Υπάρχουν γενικοί κίνδυνοι σε κάθε χειρουργική επέμβαση και η επέμβαση στη σπονδυλική στήλη έχει ορισμένους ειδικούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε.

back to top

ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης για ισχιαλγία και σπονδυλική στένωση είναι αποτελεσματικότερες για τον πόνο στα κάτω άκρα από ό,τι για την οσφυαλγία. Τόσο ο πόνος στα κάτω άκρα όσο και η οσφυαλγία μπορεί να βελτιωθούν.

Συμπτώματα όπως μούδιασμα ή αδυναμία είναι δυνατόν να επιμείνουν και μετά την επέμβαση. Από τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά από παθολόγο για οσφυαλγία, το 75% παρουσιάζει βελτίωση εντός 28 ημερών. Ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ο πόνος συχνά βελτιώνεται ούτως ή άλλως και η αναλγησία στα αρχικά στάδια μπορεί να επιτευχθεί με χάπια ή ενέσεις.

Η χειρουργική επέμβαση φαίνεται ότι προσφέρει ταχύτερη βελτίωση στους ασθενείς, αλλά έχει κάποιους σχετιζόμενους κινδύνους.

Ορισμένοι τύποι πρόπτωσης δίσκου είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν από ό,τι άλλοι. Η χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση δίσκου έχει ένα ποσοστό υποτροπής μεταξύ 7 και 15% μέσα σε δέκα χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο, είτε έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση είτε όχι.

Η εγχείριση φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση όταν σοβαρά ή πολύ ενοχλητικά συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει ικανοποιητικά για τον ασθενή και έχουν διαρκέσει επί περισσότερο από 6-8 εβδομάδες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αναμονή τεσσάρων μηνών περίπου από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ο καλύτερος χρόνος για την εγχείριση αναφορικά με την ανάνηψη και την έκβαση της επέμβασης.

Η εγχείριση έχει λιγότερους κίνδυνους και είναι ασφαλέστερη σε υγιείς και σε καλή γενική κατάσταση ασθενείς. Είναι θέμα κοινής λογικής να αναλάβετε την ευθύνη ως ασθενής να μειώσετε τους κινδύνους κατά το δυνατόν. Απλά μέτρα, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης με αεροβική γυμναστική, βοηθούν.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιοπάθειες. Δισκία που χρησιμοποιούνται για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και θα πρέπει να ενημερώσετε την χειρουργική ομάδα σας σχετικά.

Ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη έχουν γενικώς έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και η λειτουργία των νεύρων σε διαβητικούς ασθενείς δεν επανέρχεται τόσο καλά όσο στους υπολοίπους.

Πιθανόν για εσάς, ως άτομο, να ισχύουν ειδικοί παράγοντες κινδύνου.

Συγκεκριμένα συνήθη οφέλη

70-75% των ασθενών παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στον πόνο των κάτω άκρων.
20-25% μπορεί να είναι καλύτερα, αλλά εξακολουθεί να έχουν επίμονο πόνο στα πόδια
5% μπορεί να μην έχει κανένα όφελος
1% μπορεί να είναι χειρότερα αναφορικά με τον πόνο.

Οσφυϊκή δισκεκτομή - τι γνωρίζουμε;

Υπάρχουν πολλές μελέτες δημοσιευμένες στην επιστημονική βιβλιογραφία. Συνδυάζοντας τις σε μια συστηματική ανασκόπηση, οι γιατροί μπορούν να έχουν μια γενική εικόνα για τα οφέλη των διαφόρων θεραπειών. Η ανασκόπηση Cochrane είναι μια ανεξάρτητη ομάδα Ειδικών Σπονδυλικής Στήλης, που έχουν κάνει ακριβώς αυτό, εξετάζοντας 39 μελέτες.

Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jan 24;(1): Gibson A Waddell GAchtung Link öffnet sich in einem neuen Fenster

Τα συμπεράσματα των συγγραφέων: Η χειρουργική δισκεκτομή σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς με ισχιαλγία οφειλόμενη σε πρόπτωση οσφυϊκού δίσκου παρέχει ταχύτερη ανακούφιση από την οξεία φάση από ό,τι η συντηρητική αγωγή, ωστόσο οι τυχόν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου στην φυσική ιστορία της υποκείμενης δισκικής νόσου είναι ακόμα ασαφείς. Η μικροδισκεκτομή δίνει σε γενικές γραμμές συγκρίσιμα αποτελέσματα με την ανοικτή δισκεκτομή. Τα στοιχεία για τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές παραμένουν ασαφή (με την εξαίρεση της χημικής πυρηνόλυσης με τη χρήση χυμοπαπαΐνης, που δεν είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη).

Πρόσφατα ευρήματα από την Αμερική είναι παρόμοια. Χειρουργική έναντι μη χειρουργικής θεραπείας για την οσφυϊκή δισκοκήλη: Ερευνητική μελέτη για την έκβαση ασθενών σπονδυλικής στήλης (SPORT): Μία τυχαιοποιημένη μελέτη.
Journal American Medical Association 2006 Nov 22; 296(20):2441-50 Weinstein et al.
Η μεγάλη αυτή μελέτη επί 501 ασθενών, βρήκε πολύ μικρή διαφορά μακροπρόθεσμα μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και αυτών που δεν χειρουργήθηκαν. Τόσο οι ασθενείς στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης όσο και αυτοί στην ομάδα της συντηρητικής θεραπείας βελτιώθηκαν σημαντικά σε διάρκεια 2 ετών.

Αποσυμπίεση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης - τι γνωρίζουμε;

Η επέμβαση αποσυμπίεσης της οσφυϊκής μοίρας φαίνεται να βελτιώνει τον πόνο σε περίπου 65-70% των ασθενών και συχνά αυξάνει την απόσταση που μπορεί να περπατήσει ο ασθενής - συνήθως την τετραπλασιάζει. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται για θέματα ποιότητας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα συμπτώματα είναι αποδεκτά από τον ασθενή, το ερώτημα εάν θα πρέπει να χειρουργηθεί ή όχι, θα πρέπει να απαντηθεί από τον ασθενή σε συνεννόηση με τον χειρουργό. Πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης βελτιώνονται ή απλώς δεν χειροτερεύουν.
Χειρουργική ή συντηρητική θεραπεία για την οσφυϊκή σπονδυλική στένωση; Μία ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη μελέτη. Malmivaara A Spine Jan 2007 1; 32(1):1-8 Μια μελέτη 94 ασθενών. Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς είχαν βελτιωθεί κατά την περίοδο της 2ετούς παρακολούθησης ανεξάρτητα από την αρχική θεραπεία, εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αποσυμπίεση ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τον πόνο στα κάτω άκρα, την οσφυαλγία, και την συνολική αναπηρία. Το σχετικό όφελος της αρχικής χειρουργικής θεραπείας μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης παρέμειναν ευνοϊκά στα 2 έτη.

back to top

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, συχνά με μία μόνο διανυκτέρευση. Οι περισσότεροι χειρουργοί ενθαρρύνουν την πρώιμη επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες καθώς αυτό βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα.

Συνήθεις τεχνικές είναι η «μικροδισκεκτομή» η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπίου και η «mini-δισκεκτομή», με τα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών να είναι παρόμοια. Γίνονται κυρίως για να ανακουφιστεί η πίεση πάνω στα νεύρα, συνήθως με την αφαίρεση μίας προβολής δίσκου. Αποσυμπίεση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση οστού που μπορεί να προκαλεί πιεστικά συμπτώματα στο νεύρο. Εάν το οστούν που αφαιρείται είναι από την έσω επιφάνεια των μικρών αρθρώσεων (ή αρθρικών αποφύσεων) της σπονδυλικής στήλης, ονομάζεται «τρηματεκτομή ή διεύρυνση τρήματος». Είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, να απαιτείται συνδυασμός «δισκεκτομής» και «αποσυμπίεσης».

Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας τις ιδιαιτερότητες και τους στόχους της επέμβασης. Συχνά η συγκεκριμένη επέμβαση προσαρμόζεται στον ασθενή.

back to top

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Βλάβη στα νωτιαία νεύρα

Το νωτιαίο νεύρο που προκαλεί τον πόνο μπορεί να έχει ήδη υποστεί βλάβη από την εξέλιξη της νόσου. Η πρόπτωση του δίσκου μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ουλώδους ιστού μέσα στο νεύρο, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επανέλθει παρά την τεχνικώς επιτυχή χειρουργική επέμβαση. Το νεύρο μπορεί να τεντωθεί κατά την προσπάθεια αφαίρεσης του δίσκου που βρίσκεται κάτω από αυτό. Το νεύρο μπορεί επίσης να υποστεί βλάβη από άμεσο χειρουργικό τραύμα ή ως συνέπεια της πίεσης, της αναγκαίας για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Τα συμπτώματα από βλάβη νευρικής ρίζας μπορεί να κυμαίνονται από παράλυση ορισμένων μυών, απώλεια αισθητικότητας, δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης και εντέρου, μέχρι απλές αιμωδίες (μουδιάσματα).

Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία

Αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντική αιμορραγία που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Είναι γνωστό ότι μπορεί να συμβεί (σπανίως) βλάβη στα κύρια αιμοφόρα αγγεία μπροστά από την σπονδυλική στήλη (στην αορτή). Τα κύρια αιμοφόρα αγγεία προς τα κάτω άκρα μπορούν επίσης να υποστούν βλάβη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια του άκρου. Περιστατικά αυτού του είδους είναι σπάνια και συμβαίνουν σε λιγότερες από 1 στις 10.000 επεμβάσεις. Βλάβη σε ζωτικά όργανα: το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο βρίσκονται μπροστά από τους δίσκους και θεωρητικώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους. Αυτό θα ήταν επίσης απειλητικό για τη ζωή, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η λάθος επέμβαση

Η σπονδυλική στήλη έχει πολλούς δίσκους και σπονδύλους και όλοι μοιάζουν σχεδόν ίδιοι. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός θα προβεί συνήθως σε ακτινολογικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι χειρουργεί στο σωστό σημείο της σπονδυλικής στήλης. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πολλές δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής υποβάλλεται στη σωστή επέμβαση, μπορεί να αποσυμπιεσθεί λάθος τμήμα. Το σωστό επίπεδο θα προσπελαστεί επιπρόσθετα είτε στην ίδια επέμβαση είτε αργότερα σε μία δεύτερη επέμβαση.

Μόλυνση

Επιπολής λοιμώξεις του τραύματος μπορεί να συμβούν σε ποσοστό μεταξύ 2 και 4% των επεμβάσεων. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται σε διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που λαμβάνουν στεροειδή ή σε αυτούς με μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις.

Οι εν τω βάθει λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ πιο σοβαρές, αλλά λιγότερο συχνές. Εν τω βάθει λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης συμβαίνει σε περίπου 1% (ή και λιγότερο) των περιπτώσεων. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά και η εγχείριση συχνά πραγματοποιείται σε εξαιρετικά αποστειρωμένα χειρουργεία. Εάν συμβεί εν τω βάθει λοίμωξη, μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές επεμβάσεις για να εκπλυθεί η σπονδυλική στήλη καθώς και παρατεταμένη και εκτενής χορήγηση αντιβιοτικών.

Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (τυχαία ρήξη σκληράς μήνιγγας)

Αυτή συμβαίνει όταν δημιουργείται άνοιγμα στη σκληρά μήνιγγα η οποία είναι η επένδυση του σπονδυλικού σωλήνα. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που βρίσκεται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα θα διαρρεύσει δια μέσω της οπής. Μπορεί να γίνει σκόπιμα εάν ο χειρουργός το κάνει ως μέρος της επέμβασης. Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του ότι ο δίσκος ή οστούν είναι πολύ κολλημένα στην επένδυση του σπονδυλικού σωλήνα. Στην αρχική επέμβαση για ισχιαλγία συμβαίνει στο 3% των περιπτώσεων. Σε επεμβάσεις αποσυμπίεσης είναι συχνότερη και συμβαίνει στο 8% των περιπτώσεων.

Εάν έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, είναι ακόμα συχνότερη λόγω των συμφύσεων. Οι επαναληπτικές ή αναθεωρητικές επεμβάσεις ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από ό,τι οι αρχικές επεμβάσεις.

Ορισμένες φορές η οπή στην επένδυση του σπονδυλικού σωλήνα (σκληρή μήνιγγα) μπορεί να επιδιορθωθεί με ράμματα ή ένα επίθεμα. Μερικές φορές είναι πιο ασφαλές να την αφήσουμε να επουλωθεί. Ορισμένες φορές ο χειρουργός θα τοποθετήσει μία παροχέτευση για την εκτροπή του υγρού. Συνήθως η διαρροή του υγρού στεγνώνει μέσα σε μερικές μέρες και δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μερικές φορές, παρά τις προφυλάξεις, εγκεφαλονωτιαίο υγρό θα διαρρεύσει δια μέσω του τραύματος. Αυτό συνιστά κίνδυνο μόλυνσης και μηνιγγίτιδας και περαιτέρω χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση.

Όψιμος σχηματισμός ουλής

Ο σχηματισμός ουλής αποτελεί φυσική ανταπόκριση του σώματος σε τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις. Στον σπονδυλικό σωλήνα, όπου ο διαθέσιμος χώρος είναι περιορισμένος, ο σχηματισμός τέτοιου ουλώδους ιστού μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει νέα συμπτώματα παρόμοια με τα αρχικά. Σε περιπτώσεις με εκτεταμένο σχηματισμό ουλώδους ιστού, μπορεί να χρειαστεί αναθεωρητική επέμβαση και επανάληψη της αποσυμπίεσης. Πιθανόν να ενδείκνυται πρόσθετη σπονδυλοδεσία για τη μείωση του μηχανικού ερεθισμού των νευρικών ριζών.

Αστάθεια

Τα οπίσθια στοιχεία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και ιδιαίτερα οι αρθρικές αποφύσεις (αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων), είναι απαραίτητα για την ακεραιότητα και την σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Εάν χρειαστεί να γίνει εκτεταμένη αφαίρεση των δομών αυτών κατά την επέμβαση αποσυμπίεσης, μπορεί να προκληθεί αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως επώδυνη και απαιτεί πρόσθετη σταθεροποίηση και σπονδυλοδεσία, είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποσυμπίεσης είτε σε μία δεύτερη επέμβαση.

Θάνατος

Ο κίνδυνος θανάτου είναι χαμηλός, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και είναι πιθανότατα μικρότερος από έναν θάνατο ανά 700 επεμβάσεις για ισχιαλγία. Οφείλεται σε μη αναμενόμενες καταστάσεις (οι οποίες συνήθως δεν σχετίζονται άμεσα με την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη) όπως το πέρασμα θρόμβων αίματος από τα κάτω άκρα στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), ή καταστροφική απώλεια αίματος από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Ο κίνδυνος ποικίλει ανάλογα με παράγοντες που αφορούν τον ασθενή όπως καρδιακή νόσος, αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, και συγκεκριμένους σχετιζόμενους με την ηλικία κινδύνους. Ο κίνδυνος θανάτου στις επεμβάσεις αποσυμπίεσης για στένωση είναι υψηλότερος (ενδεχομένως ένας ανά 350) από ό,τι στις επεμβάσεις δισκεκτομής, καθώς οι ασθενείς είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και σε λιγότερο καλή φυσική κατάσταση.

Παράλυση

Ο κίνδυνος παράλυσης, που σημαίνει απώλεια της χρήσης των κάτω άκρων, απώλεια της αισθητικότητας και απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου είναι χαμηλός. Πιθανώς συμβαίνει σε λιγότερες από μία στις 300 επεμβάσεις. Θα μπορούσε να συμβεί λόγω αιμορραγίας μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα μετά την επέμβαση (ένα επισκληρίδιο αιμάτωμα σπονδυλικής στήλης). Ο κίνδυνος παράλυσης είναι υψηλότερος εάν οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αραίωσης του αίματος (βαρφαρίνη) ή αν συμβεί τυχαία ρήξη της σκληράς μήνιγγας (διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού). Εάν συμβεί τέτοια επιπλοκή, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση. Ενίοτε μπορεί να προκληθεί παράλυση λόγω βλάβης στην αιμάτωση των νεύρων ή του νωτιαίου μυελού, κάτι που είναι μη αναστρέψιμο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να συζητήσετε για την επέμβαση με τους επαγγελματίες υγείας που σας φροντίζουν. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι εξηγήσεις σάς δίνονται με όρους που καταλαβαίνετε.
© Το ανωτέρω κείμενο, οι εικόνες και οι πληροφορίες αποτελούν ιδιοκτησία της EUROSPINE®, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών Σπονδυλικής Στήλης, και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ή χρήση τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

EUROSPINE, Ιανουάριος 2008

© EUROSPINE, the Spine Society of Europe - website by bestview gmbh page last updated on 10.06.2015