Dont click

EUROSPINE

Member Login

close Login

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης


Συμβουλές δεν μπορούν να παρέχονται σε ατομική βάση. Η Εταιρεία ουδεμία ευθύνη φέρει για τη χρήση των παρεχομένων πληροφοριών· οι χρήστες και οι γιατροί τους φέρουν πλήρως την ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψή τους.

Περιεχόμενα

Αγαπητέ ασθενή

Οι ακόλουθες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα διαγράμματα δείχνουν τις απαντήσεις των μελών της EuroSpine, της Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης της Ευρώπης, οι οποίοι θεωρούνται οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της θεραπείας της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης.

Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να καταλάβετε τί θα έκαναν οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Οι πληροφορίες αντανακλούν μια προσέγγιση "κοινής λογικής" στη θεραπεία από τα μέλη της EuroSpine, αλλά δεν υποκαθιστούν μια προσεκτική αξιολόγηση της ατομικής περίπτωσής σας. Επομένως, αν βρείτε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των απαντήσεων παρακάτω και της γνώμης του γιατρού σας, ρωτήστε το γιατρό σας τί τόν/τήν ώθησε να πάρει αυτή την απόφαση.

Κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αξιολογείται σε ατομική βάση. Η EuroSpine και τα μέλη της δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν παρεξηγήσεις (ή λανθασμένη διάγνωση) με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται εδώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούν να υποκαταστήσουν μια στοχευμένη αξιολόγηση.

back to top

Η ΥΓΙΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ


Γενικά θέματα

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) είναι η σύνδεση μεταξύ κεφαλής και σώματος. Η κινητικότητα της επιτρέπει κινήσεις της κεφαλής σε 3 άξονες, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει τον προσανατολισμό στο χώρο σε όλες τις κατευθύνσεις. Ήταν ίσως αυτή η κινητικότητα, σε συνδυασμό με την όρθια στάση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία επέτρεψε στους ανθρώπους να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αποτελεσματικά κατά την πρώτη περίοδο της εξέλιξης του είδους.

Οι μαλακοί ιστοί του αυχένα αποτελούνται από στοιχεία για τη μεταφορά της τροφής και του αέρα, τα οποία παρέχουν στο σώμα και τους μυς τον βασικό ενεργειακό εφοδιασμό για τον έλεγχο της παραπάνω κίνησης. Τα αγγεία εξασφαλίζουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Το νευρικό σύστημα που διατρέχει την αυχενική μοίρα του νωτιαίου σωλήνα μεταφέρει πληροφορίες από το (εν λειτουργία) σώμα στον εγκέφαλο και μεταβιβάζει σήματα από τον εγκέφαλο προς την περιφέρεια.

Ανατομία της ΑΜΣΣ

Σπονδυλική στήλη: Η ΑΜΣΣ αποτελείται από επτά σπονδύλους, εκ των οποίων οι πέντε (Α3-Α7) ακολουθούν το βασικό σχήμα όλων των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και δύο (Α1-Α2) έχουν μια διαφορετική ανατομική κατασκευή.

Φυσιολογική ανατομία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Fig 1
Μαζί, όλοι οι αυχενικοί σπόνδυλοι σχηματίζουν την ΑΜΣΣ και αποτελούν την οστική υποστήριξη του αυχένα. Η κινητικότητα εξασφαλίζεται από τις μεσοσπονδύλιες συνδέσεις, όπως οι δίσκοι, οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι. Η περιστροφή της κεφαλής καθίσταται δυνατή από τη συγκεκριμένη ανατομική σχεδίαση των δύο πρώτων σπονδύλων (Α1/Α2), που ονομάζονται άτλαντας (Α1) και άξονας (Α2), ενώ η κάμψη, η έκταση και η πλάγια κάμψη πραγματοποιούνται στην κατώτερη ΑΜΣΣ.

Κάμψη / έκταση

Fig 2

Περιστροφή Α1/2

Fig 3
Τα σπονδυλικά τόξα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τον ωχρό σύνδεσμο, σχηματίζουν τον αυχενικό σπονδυλικό σωλήνα.

Μαζί με τα κοιλιακώς εντοπισμένα σπονδυλικά σώματα και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, σχηματίζεται ένα κανάλι με τμηματικά πλευρικά ανοίγματα. Δια μέσω αυτού του καναλιού διέρχεται ο νωτιαίος μυελός, με τις νευρικές ρίζες να εξέρχονται αμφοτερόπλευρα προς τα άνω άκρα.

back to top

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Συγγενείς παθήσεις

Αστάθεια Α1/2 (ατλαντοαξονική)

Μια αιτία αστάθειας στο ατλαντοαξονικό τμήμα είναι η παθολογική ανάπτυξη του οδόντος του άξονα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως μη σχηματισμός (απλασία) ή ως ξεχωριστό οστάριο (οδοντοειδές οστούν). Οι συνθήκες αυτές οδηγούν σε αυξημένο εύρος κίνησης ή υπεξάρθρημα μεταξύ του άξονα και άτλαντα που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και βλάβη του νωτιαίου μυελού.

Διάγνωση: Αυτή η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί με ακτινογραφίες του αυχένα σε κάμψη / έκταση, με την υπολογιστική τομογραφία (CT) ή την μαγνητική τομογραφία (MRI).

Θεραπεία: Θεραπευτικές επιλογές σε σοβαρή ατλαντοαξονική αστάθεια στα παιδιά, όπως τις θεωρούν τα μέλη της Ε.Σ.Σ.Ε., περιλαμβάνουν:

Η γνώμη των ειδικών:
1) Προτιμώμενη θεραπεία για σταθερό περιστροφικό υπεξάρθρημα
Μη χειρουργική

9 ψήφοι
Επεμβατική, αν η μη χειρουργική είναι ανεπιτυχής

33 ψήφοι
Χειρουργική

8 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 50 ειδικοί
2) Προτιμώμενη θεραπεία για ατλαντοαξονικό υπεξάρθρημα / αστάθεια
Μη-χειρουργική

3 ψήφοι
Επεμβατική, αν η μη χειρουργική είναι ανεπιτυχής

17 ψήφοι
Χειρουργική

27 ψήφοι
Άλλο

2 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 49 ειδικοί
3) Χειρουργική σταθεροποίηση σταθερού περιστροφικού υπεξαρθρήματος
Σύρματα Α1/2

13 ψήφοι
Βίδες Α1/2

33 ψήφοι
Χωρίς εσωτερική οστεοσύνθεση

1 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 48 ειδικοί
4) Χειρουργική σταθεροποίηση σταθερού περιστροφικού υπεξαρθρήματος
Με λαγόνιο οστούν

33 ψήφοι
Με ετερόλογο οστούν

11 ψήφοι
Με υποκατάστατο οστού (π.χ. υδροξυαπατίτης)

3 ψήφοι
Μορφογενετικές πρωτεΐνες οστών

0 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί


back to top

ΓΗΡΑΣΚΟΥΣΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ


Η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες αλλαγές της ανατομίας. Η οστεοαρθρίτιδα των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων και η εκφυλιστική νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι οι συχνότερες παθήσεις. Πίεση της νευρικής ρίζας ή του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να προκύψει από το σχηματισμό οστεοφύτων ή την πάχυνση και τις επασβεστώσεις των συνδέσμων. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρουσιαστούν κυφωτική παραμόρφωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με συνακόλουθα στατικά προβλήματα.

Σύνδρομο επώδυνων αρθρικών αποφύσεων

Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο κυρίως στη μέση γραμμή (του αυχένα). Προέρχεται από οστεοαρθρίτιδα των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων (αρθρικές αποφύσεις). Η ύπαρξη του «συνδρόμου αρθρικών αποφύσεων» ως παθολογική οντότητα είναι αμφιλεγόμενη.
Διάγνωση: Αυτή η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί με κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις (εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρικών αποφύσεων) και τοπική διήθηση των αρθρικών αποφύσεων.

Επεμβατική διάγνωση

Fig 4
Θεραπεία: Αντικαταστάσεις (αρθροπλαστικές) για τις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις, όπως εκείνες που είναι γνωστές για τα ισχία και άλλες αρθρώσεις του σώματος, δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Συνεπώς, ο στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη του πόνου με ακινητοποίηση του επώδυνου τμήματος.

Μόνιμη σταθερότητα μετά από σπονδυλοδεσία

Fig 5

Σπονδυλοδεσία Α1/Α2 (ατλαντοαξονική): Βίδες

Fig 6

back to top

ΔΙΣΚΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΣ

Ο πόνος ο οποίος προέρχεται από έναν ή περισσότερους δίσκους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλεί βασανιστικό πόνο στην μέση γραμμή του αυχένα. Ο μηχανισμός του πόνου που προέρχεται από έναν δίσκο στον αυχένα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Πιθανολογείται ότι κάποιο τραύμα, εκφύλιση ή άλλοι δυσμενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ακεραιότητα του δίσκου μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνο αυχενικό σύνδρομο.

Διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται με κλινική εκτίμηση, απεικονιστικό έλεγχο (κυρίως μαγνητική τομογραφία -MRI) και δισκογραφία.
Θεραπεία: Ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του δισκογενούς πόνου είναι η ακινητοποίηση του επώδυνου τμήματος. Η σπονδυλοδεσία γενικώς πραγματοποιείται με πρόσθια προσέγγιση, με αφαίρεση και αντικατάσταση του επώδυνου δίσκου, χρησιμοποιώντας κάποιου είδους βιοσυμβατή μεσοσπονδύλια πρόθεση με ή χωρίς οστεοσύνθεση με πλάκα.

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης: αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα

Fig 7
Οι νεότερες τεχνικές αποφεύγουν την ακινητοποίηση του τμήματος χρησιμοποιώντας προθετικούς δίσκους. Αυτό επιτρέπει την εξάλειψη της πηγής του πόνου (δίσκος), χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί η (φυσιολογική) κινητικότητα του τμήματος. Η κλινική εμπειρία με τις προθέσεις δίσκων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη (2005). Προκαταρκτικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο προθετικός δίσκος έχει παρόμοια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα με αυτά που παρατηρούνται στις σπονδυλοδεσίες.

Τεχνητός δίσκος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Fig 8
Η γνώμη των ειδικών:
5) Προτιμώμενη θεραπεία για πόνο στη μέση γραμμή του αυχένα ο οποίος έχει προσδιοριστεί ως πόνος αρθρικών αποφύσεων (συμπτώματα, θετική ανταπόκριση στη διαγνωστική διήθηση των αρθρικών αποφύσεων, απεικόνιση)
Μόνο μη χειρουργική

20 ψήφοι
Χειρουργική, αν η μη χειρουργική είναι ανεπιτυχής

14 ψήφοι
Αποκλεισμοί (blocks) αρθρικών αποφύσεων

16 ψήφοι
Άλλο

1 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
6) Προτιμώμενη χειρουργική αντιμετώπιση για πόνο στη μέση γραμμή του αυχένα ο οποίος έχει προσδιοριστεί ως πόνος αρθρικών αποφύσεων
Πρόσθια σπονδυλοδεσία

17 ψήφοι
Τεχνικές διατήρησης της κινητικότητας (προθετικός δίσκος)

2 ψήφοι
Οπίσθια σπονδυλοδεσία

10 ψήφοι
Άλλο

18 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
7) Προτιμώμενη θεραπεία για πόνο στη μέση γραμμή του αυχένα ο οποίος έχει προσδιοριστεί ως δισκογενής πόνος (συμπτώματα, θετική ανταπόκριση στη διαγνωστική δισκογραφία, απεικόνιση)
Μόνο μη χειρουργική

14 ψήφοι
Χειρουργική, εάν η μη χειρουργική είναι ανεπιτυχής

33 ψήφοι
Άλλο

0 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
8) Προτιμώμενη χειρουργική θεραπεία για πόνο στη μέση γραμμή του αυχένα ο οποίος έχει προσδιοριστεί ως δισκογενής πόνος
Πρόσθια σπονδυλοδεσία

23 ψήφοι
Προθετικός δίσκος

11 ψήφοι
Διαδερμικές ενδοδισκικές επεμβάσεις

0 ψήφοι
Οπίσθια σπονδυλοδεσία

1 ψήφοι
Άλλο

11 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
9) Προτιμώμενη τεχνική για πρόσθια αντικατάσταση μεσοσπονδύλιου δίσκου στην ΑΜΣΣ
Αυτόλογο οστικό μόσχευμα (π.χ. λαγόνιας ακρολοφίας)

10 ψήφοι
Οστικό τσιμέντο

0 ψήφοι
Προσαρμοσμένες μεσοσπονδύλιες προθέσεις (π.χ. τιτάνιο, PEEK, υδροξυαπατίτης), χωρίς αυτόλογο οστούν

17 ψήφοι
Μεσοσπονδύλιες προθέσεις σε συνδυασμό με αυτόλογο οστούν

13 ψήφοι
Μεσοσπονδύλιες προθέσεις με μορφογενετικές πρωτεΐνες οστών κλπ.

2 ψήφοι
Άλλο

5 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
10) Προτιμώμενη τεχνική εσωτερικής οστεοσύνθεσης στις σπονδυλοδεσίες ΑΜΣΣ
Χωρίς εσωτερική οστεοσύνθεση

4 ψήφοι
Τακτική χρήση πλακών

21 ψήφοι
Πλάκες μόνο σε πολυτμηματικές παρεμβάσεις

20 ψήφοι
Άλλο

2 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί

ΠΙΕΣΗ ΝΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Οι αυχενικοί δίσκοι μπορεί να παρουσιάσουν κήλη ή να προβάλουν όπως οι οσφυϊκοί δίσκοι. Επιπλέον, λόγω εκφυλιστικών αλλαγών σε μέρη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οστεόφυτα (οστικές προσεκβολές) μπορεί να σχηματιστούν προϊόντος του χρόνου. Αμφότερες οι παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την πίεση στα νωτιαία νεύρα ή τον νωτιαίο μυελό. Ανάλογα με τη θέση της συμπίεσης, τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται ως ριζιτικά (νωτιαίο νεύρο) ή μυελοπαθητικά σημεία και συμπτώματα (νωτιαίος μυελός). Συμπίεση από προβάλλον δισκικό υλικό μόνο (συνήθως οξεία) ονομάζεται μαλακή κήλη, ενώ η συμπίεση από οστεόφυτα (ή σε συνδυασμό με δισκικό υλικό) είναι συνήθως χρονία και αναφέρεται ως σκληρή κήλη.

ΚΗΛΕΣ ΔΙΣΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Fig 9

Μαγνητική τομογραφία κεντρικής κήλης δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Fig 10

back to top

ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ριζιτικά συμπτώματα από δισκικό υλικό/οστεόφυτα
Ανάλογα με την εμπλεκόμενη νευρική ρίζα, εμφανίζονται αισθητηριακές διαταραχές, πόνος ή μυϊκή αδυναμία στην αντίστοιχη περιοχή.
Fig 11
Διάγνωση: Τα ριζιτικά συμπτώματα μπορεί να διαγνωστούν με την αξιολόγηση του ιστορικού, την κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία) και νευρολογικό έλεγχο.

Αντιμετώπιση: Ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η εξάλειψη της πίεσης στη νευρική ρίζα με την αφαίρεση του προβάλλοντος δισκικού/οστικού υλικού. Η συντηρητική αντιμετώπιση με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυϊκές ασκήσεις μπορεί επίσης να είναι επιτυχής.

Η γνώμη των ειδικών
11) Προτιμώμενη θεραπεία για αυχενικά ριζιτικά συμπτώματα (από δίσκο / οστεόφυτα)
Μη χειρουργική

1 ψήφοι
Χειρουργική μόνο εάν εμπλέκεται δισκοκήλη

1 ψήφοι
Μη χειρουργική εφ’ όσον δεν υπάρχει έλλειμμα μυϊκής ισχύος

2 ψήφοι
Χειρουργική, εάν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα (αισθητηριακό ή κινητικό)

10 ψήφοι
Χειρουργική, εάν τα συμπτώματα (πόνος) είναι ανθεκτικά στη μη χειρουργική

31 ψήφοι
Χειρουργική, εάν η απεικόνιση και τα συμπτώματα (πόνος ή νευρολογικά ή και τα δύο) συσχετίζονται

15 ψήφοι
Άλλο

1 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
12) Προτιμώμενη επεμβατική θεραπεία για συμπίεση από δισκικό υλικό (μαλακή κήλη)
Διαδερμική επέμβαση (π.χ. μηχανική αφαίρεση δίσκου, λέιζερ)

0 ψήφοι
Αφαίρεση δίσκου χωρίς σπονδυλοδεσία

4 ψήφοι
Αφαίρεση δίσκου με πρόσθια σπονδυλοδεσία

31 ψήφοι
Αντικατάσταση δίσκου με προθετικό δίσκο

11 ψήφοι
Άλλο

1 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί
13) Προτιμώμενη επεμβατική θεραπεία για συμπίεση από οστεόφυτα (και δισκικό υλικό) σε σκληρή ή μικτή κήλη
Διαδερμική επέμβαση (π.χ. μηχανική αφαίρεση δίσκου, λέιζερ)

0 ψήφοι
Αφαίρεση δίσκου χωρίς σπονδυλοδεσία

3 ψήφοι
Αφαίρεση δίσκου με πρόσθια σπονδυλοδεσία

42 ψήφοι
Αντικατάσταση δίσκου με προθετικό δίσκο

2 ψήφοι
Άλλο

0 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί

ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΜΕ ΜΥΕΛΟΠΑΘΕΙΑ (ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ)

Ο σπονδυλικός σωλήνας μπορεί να στενέψει από τους περιβάλλοντες ιστούς, προκαλώντας συμπίεση στον μυελό. Εκτός από τους τραυματισμούς, η διαδικασία αυτή είναι χρονία και τα συμπτώματα αναπτύσσονται βραδέως. Μερικές φορές η έναρξη των συμπτωμάτων περνά απαρατήρητη από τον ασθενή, και μόνον ο πόνος στον αυχένα ή η απεικόνιση για άλλο σκοπό, αποκαλύπτει τυχόν στένωση και συμπίεση. Αυτό καθιστά την επιλογή της θεραπείας δύσκολη. Χειρουργική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης του σπονδυλικού σωλήνα λαμβάνει προληπτικό χαρακτήρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε προχωρημένα στάδια, ο μυελός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και τα συμπτώματα της μυελοπάθειας είναι προφανή τόσο στον ασθενή όσο και στον γιατρό.

Στένωση του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα (εγκάρσια τομή)

Fig12

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Fig 13
Compare fig 7

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης: αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα

Fig 7
Διάγνωση: Ο στενός σπονδυλικός σωλήνας ή σπονδυλική στένωση διαγιγνώσκεται και επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές μεθόδους (αξονική και μαγνητική τομογραφία), αλλά αυτό δεν είναι καθοριστικό για τη διάγνωση της μυελοπάθειας, η οποία είναι πρωτίστως κλινική ή νευροφυσιολογική διάγνωση. Η επιλογή της βέλτιστης θεραπείας πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν αμφότερους παράγοντες: κλινικά συμπτώματα και απεικονιστικά ευρήματα. Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση επηρεάζεται επίσης από τον αριθμό των στενωτικών τμημάτων.

Αντιμετώπιση: Ένας σημαντικός παράγοντας για επεμβάσεις αποσυμπίεσης είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Η γνώμη των ειδικών:
14) Για αυχενική σπονδυλική στένωση με πόνο στον αυχένα και υποκειμενικά συμπτώματα, χωρίς νευρολογικά σημεία μυελοπάθειας, συστήνω
Όχι χειρουργική επέμβαση

3 ψήφοι
Χειρουργική αποσυμπίεση

10 ψήφοι
Όχι χειρουργική επέμβαση για την ώρα, αλλά μόλις εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα

34 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 48 ειδικοί
15) Η αρχή της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού. Η προτιμώμενη χειρουργική τεχνική μου είναι
Οπίσθια πεταλοπλαστική / πεταλεκτομή ως τυπική επέμβαση

2 ψήφοι
Πρόσθια αποσυμπίεση (δισκεκτομή, εκτομή του σώματος σπονδύλου) ως τυπική επέμβαση

9 ψήφοι
Συνδυασμένη πρόσθια / οπίσθια

0 ψήφοι
Πρόσθια ή οπίσθια, αναλόγως της ανατομίας του ατόμου

36 ψήφοι
Σύνολο: Απάντησαν 47 ειδικοί

© Το ανωτέρω κείμενο, οι εικόνες και οι πληροφορίες αποτελούν ιδιοκτησία της EUROSPINE®, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών Σπονδυλικής Στήλης, και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ή χρήση τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

EUROSPINE, Απρίλιος 2007

© EUROSPINE, the Spine Society of Europe - website by bestview gmbh page last updated on 10.06.2015